söndag 8 juni 2008

Veckans hatobjekt: Oligopolen och Kartellerna

Jag fick ett tips av en av mina kollegor i bloggosfären att Tiina Rosenberg borde ingå i "Veckans hatobjekt". Jag måste villigt erkänna att hon redan var påtänkt, men att det skulle tendera till att bli en roman. Jag sparar henne och FI till en regnig dag.

Häromdan fick jag teve-licensen i brevlådan och blev för femtioelfte gången irriterad på PTS (post och telestyrelsen), Radiotjänst och vår regering. I Sverige finns en konkurrenslag som skall stoppa olagliga kartellbildningar samt medverka till fri konkurrens. Jag konstaterar att Radiotjänst (som tar betalt för rätten att ha en TV - inte programmen - säger dem iallafall) bara servar en bråkdel av alla TV-tittare. CanalDigital och ViaSat har gemensamt oligopol på de flesta sändningar. Vete fan om man inte skall kalla det en kartell t.o.m. Märkligt är att deras priser avseende kabel-TV och satellit-TV verkar följas åt. Nu har dem dessutom, hör och häpna, börjat köpa kanaler av varandra.

Jag har i många år frustrerats över att man sänder TV3 på Viasat och TV5 på CanalDigital. Samma gäller flera andra kanaler, har man inte ViaSat kan man inte se det på CanalDigital, och vice versa. Konsekvensen av detta blir ju att man måste ha BÄGGE abonnemangen för att kunna se sina favoritkanaler, vilket är dubbelt så dyrt. Dessutom är ju kanalerna hopklumpade i allehanda "paket", så att man skall förstå ännu mindre.

I mina ögon borde PTS ta sitt ansvar och tvinga de båda aktörerna att sälja kanalerna separat. Alternativt kunde justitiedepartementet använda konkurrenslagen till nåt vettigt och sätta stopp för dessa blodsugares framfart. Även radiotjänst borde omformulera licensen och ta betalt för TV1 och TV2. Vill man ha in extra pengar i kassakistan å statens vägnar, lägg det på skatten istället. Vem har INTE TV idag ??? Sen håller man fortfarande på med skrämselpropaganda a'la: "Du har väl betalt TV-licensen. Imorgon pejlar vi i Malmö, Lund och Staffanstorp". Ingen utom en fullständig idiot går väl på detta argument längre? Alla vet ju att man inte kan pejla i ett hyreshus, eller att de som pejlar inte har rätt att gå in i lägenheten/huset utan husrannsakan.

Sen gäller ju licensen som sagt "rätten att ha en TV", jag skulle gladeligen ha sagt "-Ja, jag har TV, men det är min morsas", om dessa herrar ringde på......

Tyvärr så är detta inte det enda oligopol som finns på den Svenska marknaden. Vi har:

* Bensinen
* Livsmedelsindustrin
* Konsum och ICA
* Storbönderna
* Telebolagen
(visste ni förresten att Halebop ägs av Telia, TELIA och Tele 2 delar 3G-nätet och TRE och Telenor det andra 3G-nätet, Comviq ägs av Tele2 etc.)

Detta är bara en bråkdel av de områden som vi konsumenter tvingas att acceptera kartellbildningar och oligopol på. Den enda "fria marknad" idag torde nog vara utbudet på Malmskillnadsgatan, ta mig fan.

EU tvingade här förleden Microsoft att böta skyhöga böter för att de konkurrerade med sig själva på sitt eget(!) operativsystem. I Sverige kan vi inte ens bötfälla ett par pizzabagare för prissamverkan. Inte konstigt att vi har inflation i detta landet.

Enligt mitt sätt att tänka finns det bara två tänkbara scenario: Antingen har man monopol (statligt eller inte) eller ger man alla aktörer rätt att konkurrera på lika villkor. Och detta kan man tyvärr nog bara åstadkomma via lagar och förordningar, något som jag normalt inte är särskilt förtjust i. Nåt slags "Sverige-Lagom" i detta fall borde inte få finnas. Detta gynnar enbart leverantörerna av varor & tjänster, inte konsumenterna.

Vidare har vi i Sverige en uppsjö av konsumentforum på nätet, PLUS med käre Sverker, Råd & Rön och allehanda instanser m.m. för konsumenträtt. Men ingen diskuterar konkurrenssituationen på marknaden utan fokuserar endast på enskilda produkter & tjänster. Skulle dessa herrar och damer fokusera på den RIKTIGA konsumentnyttan istället, skulle vi få se reportage om när mackägarna i Falköping träffas på puben och dricker öl och samtidigt bestämmer nästa veckas bensinhöjning. Eller när Konsum & ICA cheferna spelar golf och bestämmer extrapriset på köttfärs, som inte är nåt extrapris.

På riksdagsnivå har man i decennier debatterat den fria företagssamhetens vara eller inte vara, vad som skall vara statligt eller inte etc. Men man är bedrövligt usla på att följa upp om besluten efterlevs eller inte. Jag har aldrig hört att någon personligen ställts till svars för att ha brutit mot dessa regler (läs konkurrenslagen) och samtidigt blivit fälld. Man dömer ut lite godtyckliga böter som är en piss i havet för de inblandade, och nästa vecka fortsätter de med sin verksamhet. Dock lite försiktigare till att börja med.

Tyvärr så har jag inga radikala bra förslag för att komma åt dessa månglare, det enda torde vara att bli autonom, sluta titta på TV, börja cykla, sälja varor på torget, bygga en hög mur runt sitt hus ute i skogen (helst 20 mil från närmaste by), bygga ett eget vindkraftverk och kommunicera via röksignaler. Inte heller detta har nån större chans att lyckas då staten skall ha in fastighetsskatt på nåt man redan köpt för skattade pengar. Alternativet skulle väl vara att bli uteliggare isåfall.

Jag skulle vilja se den dag då någon ansvarig politiker slår näven i bordet och ställer dessa företag/metoder i skamvrån!

Läs mer om: , , , , , , , ,
, ,,,,
,
,
, ,,

7 kommentarer:

Wabbit sa...

Fy fan vad bra du är! Du skriver det jag tänker men jag får inte ner allt så bra på papper som du! Håller med dig helt och hållet, men stora boven i dramat är KO och deras enorma maktlöshet. Läste du mitt inlägg om 3? har gjort en mapp enbart för företagsbashing! såg att du lagt till creeper på din sida. För att endast se myndighterna som varit inne på din sida lägger du till /radikalen i slutet på creepers domänadress. som jag gjort om du knappar på dessa myndigheter länken. Ps, du har gett mig lite inspiration inför nästa inlägg. Ska skita och duscha och runka :P sen sätter jag igång och skriver! U RULE! ps2. har lite andra företagsbashingar som jag kommer lägga in i företag mappen. håll utkik där!

Wabbit sa...

Glömde nämna, jag har jobbat på SIBA bl.a tidigare. Visste du att Onoff och SIba har en kartell, vilket de har erkänt för mig som jag spelat in på telefonen. Bara det att jag inte hittar filen just nu, lägger upp det när jag hittat det.

Wabbit sa...

Glömde en sak till... i första kommentaren, inte bara KO utan oxå allmäna reklamationsnämden, men inte enbart deras fel utan nästan uteslutet statens fel som har en myndighet för sådant sedan tar de bort all makt dessa två instituter har... Så egentligen är det staten som är nåt vi i folkmun kallar kuksugare...

Radikalen@live.se sa...

KO, allmänna reklamationsnämden och Marknadsdomstolen är som pitbullar utan tänder - helt ofarliga. Det enda dem sysslar med där är att tipsa Sverker och hans anhang m.fl om framgångsrika företag som dem sedan sänker offentligt och ruinerar. Snacka om Jantelag på de myndigheterna. Jag vet, har själv haft de byrackorna i hasorna. De skulle bevaka de verkliga bovarna istället och stoppa illojal konkurrens, karteller, oligopol etc. såsom jag skrev. Idag fångar dem bara småfisk med sina löjliga åtgärder såsom viten, fällningar i MD, korkade uttalanden och allmänt skitsnack.

Anonym sa...

Har herrn missat att du nuförtiden kan få TV 3 via Canal Digital och vice versa? Du behöver inte längre teckna båda abonnemangen om du vill ha båda dessa kanalerna.

Radikalen@live.se sa...

Nähädå, det har jag inte missat, men har du missat denna raden i min blogg ? "Nu har dem dessutom, hör och häpna, börjat köpa kanaler av varandra." Det gör ju det hela ännu värre......

Radikalen@live.se sa...

Dessutom har dem ju flyttat t.e.x sport som sändes tidigare på TV3 till Viasat Sport, detsamma på CanalDigital, nu sänder dem bara sport på Canal+ Sport. Skall du följa både Allsvenskan i fotboll samt EM/VM måste du ha båda iallafall. Sen är det ju andra kanaler.....

free hit counter script