söndag 1 juni 2008

Vad är det för fel på barnen idag? Jag kommer ihåg att jag som barn fullständigt HATADE att behöva lämna kompisarna och gå hem när mamma kallade in mig på kvällarna. Idag får man bokstavligen sparka ut dem för att de skall få frisk luft. Även om det är 25 grader varmt och badet ligger 300 meter hemifrån.

Den gamla klyschan "Barn gör inte som man säger, barn gör som man gör" stämmer inte alls längre. Jag tittar nästan aldrig på TV, jag spelar ALDRIG dataspel. Trots detta är mina barn oerhört fascinerade av dessa aktiviteter. Hade de fått lov hade de suttit där hela dagarna. Jag har dock fostrat mina barn i den tesen att de skall ha lika mycket fysisk aktivitet som psykisk, något som jag tror ger balans i tillvaron.

Man brukar avfärda det hela med "Tv-spel och datorer, samt antalet kanaler fanns ju inte när vi var unga". Men jag tror inte det är hela sanningen. Att barn idag har andra vanor och intressen är en del i att vi går mot en ny sorts samhälle. Barn idag har en egen subkultur, är medvetna på ett helt annat sätt än förr, följer trender, blir "vuxna" mycket tidigare etc. Och vi kan som föräldrar bara stå vid sidan av och titta på, och försöka påverka i den mån vi kan. Om vi nu VILL påverka. Mycket i barns utveckling idag är bättre än förr.

Det som jag på något sätt ändå kan sakna hos dagens barn är drömmarna, visionerna, fantasin om man nu så vill. Med det stora medieutbud som serveras ges inget utrymme för kreativitet och eget tänkande. Barnprogrammen t.ex har utvecklats från att vara pedagogiska och lärorika i överflöd till att vara totalt intetsägande och utan nån sorts helst sensmoral. Visst fanns det skräckexempel förr också, som Staffan Westerbergs "Vilse i Pannkakan", vilket för första gången väckte lusten i mig att kasta ut TV-fanskapet genom fönstret. men rent generellt sett var programmen bra.Men vad skall vi göra åt det här då? Jo, på vanligt radikalt vis har jag sammanställt en lista på lämpliga åtgärder som man som förälder kan ta till helt eller delvis. Nya förslag mottages tacksamt.

1) Säg upp all kabel/sattelit/digital TV förutom basutbudet. Då finns det bara barn/kunskapskanalen och TV1's barnprogram att titta på. Inga barn tycker detta är roligt. Vill du se filmerna på Canal+, skaffa internet och ladda ned dem istället. Ta med ett par öl och gå över till grannen när det är sport på TV, det är fan så mycket roligare än att titta själv.

2) Ladda ned ett NetNanny-program (ett program som filtrerar innehållet på WWW) till barnens dator och förbjud alla sidor utom Aftonbladet, Skolverkets och Kristina Lugns hemsida. Då vill dem inte titta åt en dator sen.

3) Repa world of warcraft skivorna i smyg, samt avinstallera Active-X på deras datorer. Då går INGET dataspel att spela.

4) Avinstallera MSN. Kommentarer överflödiga.

5) Släng alla bärbara telefoner. Placera den förhoppningsvis enda återstående telefonen i hallen nära ytterdörren. Då kan dem inte tala i telefon och titta på TV samtidigt.

6) Ta på dem träningsoverall direkt efter skolan och ta deras midjemått en gång i veckan. Köp sedan för små T-Shirts och häng upp en spegel ovanför byrån. Alla barn idag liksom förr vill helst inte vara tjocka.

7) Varje gång ditt barn kommer hem från skolan och skall spela datorspel med kompisarna, visa bilder från deras barndom på hans/hennes dator för kompisarna, kombinera gärna med målande berättelser från när dem var små.

8) Byt yrke till Taxiförare och skaffa barnen meningsfulla aktiviteter. Själv brukar jag svara "Skånetaxi" när nån ringer, då jag stundtals kör Skåne runt på olika evenemang.

9) Ät mycket kål. Varje gång ditt barn/kompisar tittar på TV, gå in och släpp dig, helst ljudligt framför TV'n. Då kommer TV-tittandet att associeras med nåt äckligt.

10) Om inget annat hjälper, bosätt dig i på nån otillgänglig plats där det varken finns TV, telefon eller internet.

2 kommentarer:

Ninja sa...

Helt underbart inlägg och underbara "tips".

Wabbit sa...

du är ju helt otroligt skön, på ett bra sätt, inte mark levengood vis :P
Du glömde kanske lägga till tvinga dom att lyssna på bob marley tills de fyller 18 ... ;)

free hit counter script