torsdag 3 juli 2008

En signalspanares vardag del 4

Lasse satt i sitt säkra rum. Saker och ting hade verkligen gått framåt de sista månaderna. Förutom att han och Hassan knäckt FRA's kryptering, hade de med hjälp av Fredrik F's nycklar och koder kunnat sortera informationen på exakt samma sätt som FRA med hjälp av olika filter och mönsterigenkänning. Lasse hade upptäckt flera luckor bakåt i FRA's system. Eftersom man sökte information utifrån hade man inte varit lika noga med att täppa till hål utifrån och in. Således kunde Lasse läsa skyddad information från regeringskansliet, ÖB, Försvarets Materialverk m.fl.

I sin analys av materialet kunde Lasse utläsa att nåt stort var på gång inom försvaret i Oktober, men det återstod att ta reda på vad, var och när. Under tiden som gått hade Lasse skickat över uppgifter till motståndrörelsen i Iran från PKU-banken samt kopplat dessa till namn och adress. Flera personer i Sverige var nu försvunna under mystiska omständigheter, och motståndsrörelsen hade på allvar fått fäste i det Svenska samhället. Man hade också tömt konton som stått orörda i flera år, samt tagit småsummor från ett antal stora konton och angivit Röda Korset som mottagare. På så sätt skulle det inte väcka uppseende om någon såg en transaktion.

Nästa steg var att via PKU-banken koppla in sig på EU's gemensamma register och leta efter specifika personer som hans kontakt ville ha bort från scenen. Lasse hade redan blivit rikligt belönad. På hans konto i Costa Rica var det nu närmare en halv miljon dollar, och fick han bara tag i uppgifterna om vad som skulle hända i Oktober skulle han kunna dra sig tillbaks.

ÖB satt hemma hos statsministern och drack whisky. De hade varit vänner i många år och brukade tillbringa en och annan helg tillsammans. Nu pratade de om vapenleveransen från Bofors, som skulle skyddas av försvaret på vägen till Pakistan. De hade fått löfte om en fri flygtunnel genom EU från dess säkerhetsråd och ämnade eskortera transportplanet med jaktflyg fram till destinationen. Detta var naturligtvis inget som fick läcka. Skulle det komma till allmän kännedom att försvaret stöttade vapenleveranser skulle både statsministerns och ÖB's huvud rulla.

Av naturliga skäl kunde man inte hålla allt hemligt, t.ex var ju den inblandade personalen delgivna om tidspunkten men inte vad, man hade rekvirerat material samt transportmedel, och luftfartsverket visste om starttider etc. Vad statsministern och ÖB inte visste var att även hans hem var buggat på order av överstedirektören själv. Således fastnade dessa högt uppsatta tjänstemäns konversation direkt på en av FRA's hårddiskar.

Lasse som noga hade följt specialkommandonas tjänstgöringslistor konstaterade att den 19-20 oktober placerade man om flera stycken, samt kallade in 10 personer extra. Han körde dessa mot FMV's rekvisitioner samt ett antal andra register som beskrev kommande verksamhet i försvaret. Snart hade han isolerat flera samband och visste följdaktligen att en större operation skulle utgå från Norrland via ett militärflygfält utanför Stockholm.

Lasse skannade rutinmässigt av konversationen mellan regeringskansliet och riksdagen när plötsligt en fil som inte borde vara där dök upp. Det var en stor fil, vilket oftast betydde att det var en ljudfil. Denna hade absolut ingenting med den andra konversationen att göra, och gick heller inte avkryptera med samma algoritm. Lasse provade alla tänkbara nycklar, men lyckades trots detta inte avkryptera filen. Lasse skickade filen vidare till Hassan via servern i Brasilien och bad honom att försöka knäcka koden.


Skall Lasse lyckas med sina uppsåt? Stay tuned!

Bloggar/artiklar: Expressen chattar med Falkvinge, Anne Rambergs läsvärda artikel, opassande, Henrik Alexandersson, Anna Troberg, Jinge, SvD

Läs mer om: ,,,,,,,,, ,,,,

Inga kommentarer:

free hit counter script