torsdag 29 maj 2008

Syrror - Vad hade ni väntat er ?

Läser om hur medlemmarna i vårdförbundet rasar mot sina representanter i avtalsrörelsen. Och fattar ingenting. Vet dem inte om att denna verksamhet är som en Turkisk bazar? Man lämnar ett skambud och möts på halva vägen. Dessutom har ju förbundets medlemmar själva valt sina representanter. Hade man sen sett till att ansluta sig till de centrala förhandlingarna istället, kunde man lagt mycket mer tyngd bakom sina krav.

Nu gnäller man om att "ingen kommer att vilja utbilda sig till sjuksköterska, för att lönerna är för dåliga". Fine! Då kommer dem ju på sikt att bli högre, för sköterskor måste ju finnas. Gläd er istället, ni som redan finns, den ljusnande framtid är er. Och hoppas på att staten dessutom lägger ner utbildningen i besparingssyfte, då blir ni ännu mer åtråvärda och lönerna kommer att ligga på direktörsnivå om 10 år.

Det jag blir riktigt besviken på i alla löneavtalsrörelser är att man inte förhandlar i köpkraft. Utan i kronor och ören. det spelar ju ingen roll om man får 1000 kronor mer i månaden om ens köpkraft äter upp löneökningen. Jag förstår SKL's resonemang. Och jag förstår, när inte regeringen eller resten av fackföreningsrörelsen inte ställer upp på vårdförbundets orimliga krav. Det som skulle ske, om man fått igenom kraven, är ju att andra yrkesgrupper skulle vilja ha motsvarande ökning. Till slut har man ätit upp kakan som högkonjukturen gett, eller bitit sig själv i foten om man så vill. Men så långt tänker man inte i vårdförbundet, i alla fall inte dess medlemmar.

Jag kan hålla med om att statusen för syrrorna är låg, men valde man detta yrke för att tjäna pengar, var man fel ute från början. Isåfall skulle man läst ett par år till och blivit läkare. Alternativet att bli politiker finns dock kvar. Om man ser till de stolta representanter som lett Sverige genom nittonhundratalet kan man lätt konstatera att med en sjuksköterskeutbildning på 4 år är man överkvalificerad.

Nä, antingen får man vara nöjd och gilla läget. Annars får man byta yrke.

Läs mer om: , , , ,

Inga kommentarer:

free hit counter script