måndag 26 maj 2008

Fildelare - ny sorts rondellhund ?

Idag bloggar jag om en av de mest omdebatterade sakerna det sista året: Fildelare. Men först skall jag på sedvanligt maner reda ut begreppet lite. Eftersom ordet ännu (vad jag vet) inte finns i SAOL, tarvar det en förklaring. Som så många andra nya ord är det dubbelbottnat och kan tydas på flera sätt. Varför kallar man inte något för det, som det egentligen är numera? I Norge och Danmark heter självdeklaration "selvangivelse", mycket passande!
Oki, lets go.
Här kommer lämpliga alternativa förklaringar av vad en "fildelare" är:

* En ny sorts rondellhund som används på raksträckor.

* En helt vanlig fil med två handtag som kan användas av två personer samtidigt.

* En annan benämning på ett kaffefilter, som används när man skall göra tzatziki.

* En traktor på en 90-väg som kör mitt i vägen. Då skapas automatiskt 2 filer.....

* En sked som används av barn när man vill peta bort filen från corn-flakesen.

* Ett program för datorn, som helt sonika delar på alla filer i två delar, och gör dem obrukbara.

* Mona Sahlin springandes naken på Hötorget. Vem vill krocka med henne ?

Nä, det man menar här, är en person som olagligen (om det nu är det ? ) delar med sig av copyrightskyddat material i dataformat via internet. T.ex musik, film, programvara etc.

I dagens Sverige har många skaffat sig dator av just denna anledning. 15-åriga Marie har tjatat till sig en laptop av föräldrarna för att ladda ned MP3, gamle Melker i Karlstad har skaffat en dator för att kunna ladda ned musik (trots att han knappt begriper vad en dator är), den stolte familjefadern har en dator som han laddar ned XXX-film på när frugan sover och nästan alla som jobbar med datorer laddar ned senaste programvaran.

Konklusionen här måste bli att utan fildelning, färre användare = mindre pengar i herr Gates och andras plånböcker. Inte heller bredbandsbolagen vill stoppa denna verksamhet, då förlorar de ju sina kunder. Inte heller de flesta artister, förutom megastjärnorna vill stoppa fildelning. De tjänar ju inte sina pengar på skivförsäljning i alla fall. Vem vill då egentligen stoppa det här fenomenet?

* Skivbolagen, som i sin dumhet tror att konsumenten kommer att börja köpa skivor igen.

* Filmbolagen (möjligtvis), eftersom de förlorar pengar på DVD-försäljningen. Idag är dock film en färskvara och sänds på TV ett år efter den haft premiär på bio, så vem köper egentligen en film på DVD?

* Politikerna som känner trycket från skivindustrin.

* Mindre programvaruföretag. De stora drakarna får ju betalt ändå via företagslicenser etc.

Nu har mer eller mindre intelligenta politiker i USA tagit fram ett förslag som skall stoppa bl.a Pirate Bays framfart. Detta ingår då i ACTA-avtalet.

I korthet går det ut på att man skall stoppa fildelning genom att ge de förorättade bolagen tillgång till namnen bakom IP-adresserna. Detta samarbete kommer då att ske mellan EU ,USA , Mexico, Japan m.fl.

Vad man då inte tänkt på här är att man är inne och trampar i Internets grundtanke - Free Speech. Och vad ännu värre är, man ger företag möjligheten att "spåra" användare. Låt mig förklara:

Idag sker de flesta köp på internet genom kreditkort, internetbank etc. Detta beroende på att man inte kan fakturera ett IP-nummer, dvs. man kan inte identifiera att personen är den han utger sig för. Fakturering är ett utmärkt sätt att ta betalt på för företag, som kund klickar du på knappen - i lådan/eller elekroniskt kommer en faktura. Man slipper dyra kreditkorts-hanteringskostnader, krångliga procedurer, användarnamn och lösenord. Pang - du har klickat och får en faktura. Detta kommer naturligtvis bl.a porrindustrin, onlinetjänster såsom astrologi, läkare, rådgivare, spelföretag etc. välkomna med stora famnen. Glada tider väntar för dessa herrar.

Och vad hände med fildelningen? Inte ett skit. Undertecknad kan efter snart 20 år i branschen berätta att fildelning i olika former har funnits sen internets början. Idag bedrivs den mest effektiva fildelningen redan via krypterade strömmar och sajter med inloggning, dessutom är det en "piece-of cake" att skaffa ett anonymt IP-nummer idag. Som vanligt är nöden uppfinningarnas moder och programmerare/fildelare är 5 år före stat och myndighet.

Det enda sätt att ta betalt för copyrightskyddat material som sprids olagligen torde vara att man beskattade nedladdningen i GB.

Dvs. laddar du ned mer än 5 GB/månad t.ex, åker du på en avgift/GB som sedan delas ut till innehavarna av copyrighten. Nåt annat sätt kan jag inte se idag, detta vill dock inte bredbandsbolagen som kommer förlora sina kunder genom en sån här åtgärd.

Så länge internet kommer finnas - då kommer fildelningen att finnas. End of story.

Läs mer om: , , , , ,

Inga kommentarer:

free hit counter script