torsdag 22 maj 2008

Lägg ner AMV och AF


AF - en gammal dinosaur

I min urbota dumhet tänkte jag häromdan, att jag som arbetsgivare skulle rekrytera folk snabbt, billigt och lätt genom Arbetsförmedlingen. Således satte jag ut en annons i Platsjournalen. Bara detta projekt tog cirka 3 veckors tid, då man var tvungen att gå igenom en ytterst besvärlig registreringsritual som företag, för att få lov att annonsera. Sedan sänder AF via post(!) en inloggningskod till mig. Jag trodde vi levde i IT-åldern. Nåväl, sedan jag fått koden la jag in en annons om arbetet jag hade att erbjuda. Vad har hänt ?

A) Jo, jag har fått svar från 3 st. arbetssökande på 2 veckor, trots att detta för IT-folk är ett attraktivt jobb med goda förtjänstmöjligheter.

B) Jag har blivit nerringd av rekryteringsfolk som vill sälja sina tjänster. (c.a 30 samtal) T.o.m radiokanaler ringer. Det första samtalet gick jag på, naturligtvis. Så nu har jag en annons som kostar 4.900 + moms på internet. Denna har dock gett 15 svar hittills. Alltså 500 % mer än annonsen hos AF.

C) Från AF har jag inte hört ett skit. Man skulle kunna tro att AF skulle vilja matcha sina tusentals arbetslösa mot mitt erbjudande om arbete. Men icke. Dem har väl fullt upp med att tvinga de arbetssökande med piska att använda internet på AF istället för hemma.

Jag har en väninna som är arbetslös. Eftersom hon sitter med en skuld på ett hus, som är 20 år gammal, skulden alltså, är hon inte intresserad av att jobba. Så fort hon börjar jobba tar kronofogden allt över existensminimum och nån skuldsanering kan hon inte få eftersom man måste ha ett fast jobb. Snacka om moment 22, jag förstår henne. Alltså går hon till AF. AF tvingar sedan ut henne på en massa värdelös praktik, där hon får jobba gratis åt en massa företag. Hon sjukskriver sig för att hon mår dåligt på jobbet. Sedan börjar allt om från början.

Jag har en tidigare kollega som är "jobbcoach" på AF och socialförvaltningen. Dvs. han skall "coacha" folk så de får jobb. Man undrar genast, skall man som arbetsgivare då också ha en coach som kan guida en igenom alla svårigheter. Då skulle ju vederbörande kunna hålla möte ihop, så skulle både jag och den arbetstagande spara tid. Coach måste vara det mest onödiga jobb som uppfunnits utom i idrottssammanhang.

En av ansökningarna från AF kommer från en flicka i 20-årsålder. Trots att hon inte har erfarenhet av varken datorer eller den programvara som skall användas i mitt utannonserade jobb, har antagligen AF uppmanat henne att söka. I hennes ansökan kan man bl.a läsa följande:

Jag har också mycket erfarenhet utav barn i med min syster har 5 barn och jag umgicks med henne varje dag förut fram tills hon blev mördad.

Hon har alltså inga meriter och vill tydligen att man skall tycka synd om henne på nåt sätt, vilket det också är. Men i en jobbansökan är det ju helt orelevant och totalt befängt att skriva nåt sådant. Vidare talar hon om att hon dessutom skall ha barn i Augusti. Blev jag intresserad? Nä, och åter nä.

Vad blir slutsatsen av det hela ?

Jo, lägg ned både AF och AMV. De privata rekryteringsföretagen är mycket effektivare, de som vill jobba hittar jobb på annat håll ändå.

Gör som Unni Drougge och hennes dåvarande man föreslog för många år sen. Inför samhällslön. Dvs. alla som bor i Sverige SKALL ha x antal kronor oavsett om man jobbar eller inte. Ta sedan bort alla onödiga administratörer och omskola dem till nåt i företagssektorn.

Låt AF isåfall vara en social verksamhet där man träffas för att knyppla eller spela nätverksspel för vuxna. Det hade alla mått mycket bättre av. Idag mår förmedlarna dåligt av att tvinga folk dit, och de som går dit dåligt av att tvingas.

AF och AMV är endast en institution för att döva dåliga politikers samveten. Javisst - vi GÖR nåt för de arbetslösa i samhället. Lägg ut hela skiten på entreprenad istället. Då hade det blivit lite verkstad. Låt förmedlarna jobba på ackord. Idag sitter det förmedlare som inte förmedlat ett jobb på de senaste 3 åren.

Samhället måste sluta leva i den socialistiska drömmen att alla MÅSTE ha ett jobb. Vi måste acceptera att det finns dem som INTE vill jobba. Varför lägga energi på dessa? Nä, betala dem istället, och frigör resurserna till mer meningsfullt arbete.

Cogito, ergo doleo !

Inga kommentarer:

free hit counter script